شناخت مزاجها
تشخیص طبع با توجه به گروه خونی
آسانترین راه برای تشخیص طبع مادرزاد ی اشخاص مطابقت دادن آن با گروه خونی است.هر کدام از گروه های خونی B.A.AB.Oطبع خاصی دارند که قابل تغییر نیست برای مثال اغلب افرادی که دارای گروه خونی Aدارندطبع سوداوی ,افراد دارای گروه خونی Bطبع بلغمی ،گروه خونیOطبع دموی و افرادی گروه خونی ABدارند دارای طبع صفراوی هستند.
ممکن است فردی با گروه خونی Aدارای مجموعه ای از علایم بلغمی باشد که دراین صورت طبع مادر زادی او سودا طبع اکتسابی بی اش بلغم خواهد بود؛بهترین پیشنهادهای درمان چنین فردی ،درمان طبع اکتسابی اوست ‘نه طبع مادر زادی اوست .
دو گروه خونی Oمثبت و ABمثبت اکثرا طبع گرم و دو گروه خونی BوA (مثبت و منفی )اکثرا طبع سرد دارند.
هر چه قدر از گروه خونی O به سمت گروه خونی ABمی رویم خون کثیف تر وخشک تر می شود.
بیشترین بیماریهای قلبی ،واریس و گرفتگی رگها در گروه خونی AوABدیده می شوندزیرا خون در آنها خشک تر است و در نتیجه رسوبش بیشتر است (یعنی در رگها جاری نمی شود).
بیماریهای مثل قند ،چربی ،و ………در گروه های خونی A,ABزودتر از سایر گروهها ایجاد می شود و این دو گروه خونی دستگاه ایمنی ضعیف تری دارند .
تشخیص طبع با توجه به عمر
عمر انسان چهار مرحله دارد وهر مرحله به علت تغییرات مختلفی که به همراه دارد، دارای مزاجهای مختلفی است .
نکات مهم
هر وقت مزاج اصلی انسان تمایل به خشکی داشته باشداودر طول عمر خود به جوانان شباهت دارد . هر وقت مزاج اصلی انسان تمایل بیشتری به سردی و رطوبت داشته باشد شخص در درطول عمر خود از نظر ویژگیهای
ظاهری و رفتاری ،به افراد مسن شباهت دارد .
هر وقت انسان به سنی برسد که مزاج او در آن مرحله مانند مزاج اصلی اش باشد دچار بد حالی و بیماری می شود. زیرا دو مزاج از یک نوع ،در بدن او افزایش پیدا کرده است .برای مثال شخصی که مزاج اصلی اش گرم و خشک است وقتی به سن جوانی برسد دچار بیماری می شود زیرا طبع گرم و خشک در بدن او افزایش پیدا کرده ،به همین دلیل بدن این فرد از حالت تعادل فاصله می گیرد و این حالت تا زمانی که شخص مر حله ای جوانی را پشت سر بگذارد ،ادامه دارد.اما بر عکس اگر شخصی مزاج اصلی اش سرد و مر طوب باشد،در مرحله ی جوانی به حالت سلامتی و شادابی می رسد زیرا در جوانی گرمی و خشکی در بدن افزایش پیدا می کند و باعث تعادل سردی ورطوبت در بدن این فرد می شود.
نکته :امروز محدوده ی سنی غلبه ی اخلاط تغییر کرده است :برای دم از جنینی تا ۱۷ سالگی ،برای صفرا از ۱۷ سالگی ،برای سودا از ۳۵ تا ۵۱ سالگی و بلغم از ۵۱ به بالا می باشد.
اصلاح مزاج چیست؟
اصلاح مزاج یعنی در مان مزاج اکتسابی و باز گرداندن آن به مزاج اصلی و حفظ آن با استفاده از مصلح .
مصلح چیست ؟
به ماده خوراکی یا غیر خوراکی که مصرف هم زمان آن با سایر مواد طبع فرد را معتدل نموده واز مشکلات احتمالی ایجاد شده ی آنها جلوگیری می نماید و همچنین آن را آسانتر می کند ،مصلح می گویند.
اصلاح افراد بلغمی مزاج
افراد بلغمی مزاج باید از خوردن لبنیات خصو صا ماست دوغ ترشی جات و غذا های سردی بخش بدون استفاده از گرمی بخش مانند ارده عسل شیر انگور و خرما استفاده کنند .
اگر افراد بلغمی مزاج خورا کیهای سرد میل کنند حتما باید همراه آن از خوراکیهای گرم نیز استفاده کنند تا سردی آن بر آنها تاثیری نگزارد. هنگام استفاده از ماست که مقدار کم آن بلغم زا و مقدار زیادی سودا زا ست .
بهترین کار آن است که از مصلح مزاجی ماست مثل پونه، نعنا، آویشن، زیره و یا حتی از مصلح تخصصی آن یعنی زنیان استفاده کنند با رعایت این موارد به زودی طبع آنان اصلاح خواهد شد.
اصلاح افراد صفراوی مزاج
خوراکی هایی که موجب اصلاح مزاج در افراد صفراوی می شود عبارتند از لیمو ترش ،زرشک، نارنج، گریپ فروت با عسل تر نجبین، کاهو ،کیوی، آلو بخارا، آلو چه ،اسفناج، تمر هندی، لیمو شیرین ،پر تغال، نان جو و آش جو .
در مجموعه این افراد باید از خورا کی های سرد و خنک استفاده کنند ،عرق کاسنی و عرق شاه تره بهترین نو شیدنی برای این گونه افراد است ؛آن ها برای شستشوی سر و بدن خود باید از سدر استفاده کنند .بهترین روش برای اصلاح افراد صفراوی این است که از خوردن خوراکیهای گرم بدون مصلح پرهیز کنند تا بتوانند سلامتی خود را حفظ کنند .
اصلاح افراد دموی از دواج
افراد دموی مزاج بهتر است برای اصلاح مزاج شان از خورا کیهای مانند میوه جات و سبزیجات تازه مسهل های گیاهی مانند، میوه جات و سبزیجات تازه ،مسهل های گیاهی مانند (خاکشیر اسفرزه بارهنگ بالنگ تخم ریحان ) سوپ یا آش جو، آش انار ،آب زرشک ،خیار ،مرکبات، ماست ،نان جو ،بر گه ی زرد آلو ی خیس شده هلو ،انجیر و آلو بخارا استفاده کنند. همچنین نوشیدن ۶ لیوان آب خنک( نیم ساعت قبل از غذا و ۲ساعت بعد از غذا )کم کردن حجم غذا و استفاده از غذاهای سبک نیز یکی از بهترین راه های اصلاح مزاج در این افراد است .
نکته افراد دموی اگر همراه خوراکی های سرد استفاده نکنند دچار جوش و خارش بدن
اصلاح افراد سوداوی مزاج
افراد سوداوی مزاج باید از خوردن غذاهای چرب شور مانده و بیات به خصوص گوشت ماهی دودی ،شیرینی جات مصنوعی ،ادویه جات عدس، آلو ،اسفناج ،کدو تنبل، هویج فرنگی پخته ،چای و نیز خوردن قرص جلو گیری از بار داری ،خود داری نموده و در عوض بیشتر از مسهل گیاهی، نان سنگک ،سالاد فصل همراه مقداری جوانه گندم قبل از غذا ،روغن زیتون و آش جو استفاده کنند و در بین غذا ها از نوشیدن مایعات به خصوصی آب یخ و نوشابه های گاز دار و دوغ خودداری کنند .این افراد باید از مصرف کشک و ماست نیز پرهیز کنند .
مصرف پنیر همراه با چای شیرین برای افراد سوداوی مزاج بسیار زیان آور است ،زیرا رسوبات خون را در این افراد افزایش می دهد.
در مجموعه افراد سوداوی باید غذاهای گرم و مر طوب استفاده نمایند. غذاهایی مثل برنج که مزاج سرد و خشک دارد برای افراد سوداوی مضر می باشد چون موجب ایجاد یبوست درآنها میشود .
پایان